Rundvisning i Maribor og 2. runde

Mandag den 7. juli 1980

Eriks modstander havde tilbudt at vise os rundt i byen denne formiddag, men på den aftalte mødetid dukker præsident Fišer op.

Vi havde egentlig hellere set den joviale tolder – Eriks modstander, men forstår at dette er et udslag af kommandovejen.

I jugoslavernes øjne ville det være fornærmende mod os at lade en gemen spiller optræde som guide, så forelagt sagen har Fišer sagt, at det ville han selv tage sig af.

Det er imidlertid ikke uden fordele at have Fišer som fører. Han er åbenbart en mand af betydning også uden for skakklubben, thi ingen døre forbliver lukkede, når han banker på og præsenterer os som danske skakspillere. Vi føler os mægtig betydningsfulde.

Regnvejr i Maribor

Regnvejr i Maribor

Det stærkeste indtryk på denne tur gør krigsmuseet, hvor vi ser fotos, rationeringsmærker, våben, partisanlejre en miniature o.m.a. Vi forstår nu bedre, hvorfor vore værter overalt præsenterer os som danske skakspillere – de ønsker ingen misforståelser pga. det tyske sprog.

2.runde

Kl. 16 skal 2. runde spilles. Maribor har sat Bentzens modstander fra 1. runde af holdet.

Gruppebillede

Gruppebillede

Kai vinder en lynsejr. Efter en times spil og 16 træk har modstanderen kombineret sig til en tabsstilling og opgiver. Lidt tidligt måske, men det var tydeligt at se, at han helt havde tabt lysten.

Bentzen laver tidligt en fejl og bliver helt overspillet. Stillingen er 1-1.

I kamp

I kamp. Bentzen forrest til venstre

Snart står der dog 2-1 i vores favør. Bent Christensen har forsøgt sig med 1.c4. Modstanderen går helt galt i byen og overskrider i en aldeles håbløs stilling.

Nørgaard remiserer. I en positionelt tabt stilling får modstanderen held til at plumre vandene med et officersoffer, og i gensidig tidnød ebber det hele ud i et remisslutspil.

Erik opgiver efter tidskontrollen. En forkert plan, og den gode stilling blev sat over styr.

2½-2½ er stillingen, da Bent Sørensen (sandsynligvis) kikser gevinsten i det 40. træk. Remis.

Tilbage er Bjarne, Svend og Kølbæk. Det er nok tvivlsomt, om Bjarne klarer remis, men til gengæld har Svend og Kølbæk gevinststillinger.

Svends modstander kollapser i tidnøden. 4-3 til os. Og pludselig kræver Bjarne remis ved trækgentagelse. Modstanderen har i en del træk kørt planløst rundt med brikkerne, og samme stilling fremkommer for 3. gang.

Stor opstandelse, men en hastig rekonstruktion giver Bjarne ret, og takket være hans årvågenhed får vi en heldig remis.

Strengt taget kunne Bjarnes remiskrav tilbagevises, idet han udførte ”remistrækket,” før han fremførte sit krav, men herom var der slet ikke diskussion.

Stillingen er 4½-3½ til os, og tilbage sidder Kølbæk, der nu har klar gevinststilling. Men Crepinček spræller godt i tidnøden, og Jens spiller for omhyggeligt (= langsomt), så da han skal til at matte med K+D mod K, ja, da skrider vingen.

Et meget ærgerligt nederlag.

Resultat: 4½-4½. Udmærket mod de stærke jugoslaver, men hvor var sejren dog nær!

 

Efter kampen

Efter kampen

Erik, Fiser og Mikunda lægger planer

Erik, Fiser og Mikunda lægger planer

Forrige side: Matchen mod Maribor

Næste side: Bjerglandsbyen Fram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.