Bornholm 2020, første EMT efter første nedlukning

Af Tommy Nielsen

I sommeren 2020 så jeg indbydelsen til Bornholm sommer 2020. Jeg var lige blevet fyret fra mit arbejde, så jeg trængte til at få tankerne lidt væk.

Da jeg undersøgte mulighederne for at komme til Bornholm, opdagede jeg, at man kunne komme tur/retur med DAT fra Aalborg lufthavn for 850 kroner. Og da fru Frederiksen havde løsnet Corona-restriktionerne væsentligt, så jeg ingen problemer i at spille. Så jeg tilmeldte mig og bestilte flybilletterne.

Næste step var så overnatning. Total udsolgt over hele Bornholm. Jeg kontaktede så Per Rasmussen, turneringsarrangøren, der ville være behjælpelig med luftmadras, så jeg kunne overnatte på spillestedet, ikke optimalt. Men i ugerne op til starten checkede jeg flere gange, om der skulle være nogle ledige hoteller, og minsandten: Hotel Gudhjem havde et enkelt ledigt værelse. Så booket, og ganske heldigt kun 5 km fra spillestedet med direkte busforbindelse til Østerlars.

Så 9/7 tidlig afsted fra Aalborg lufthavn. Der var stort set ingen mennesker, da alle charter fly jo var aflyst. Men ingen problemer med flyet til Bornholm, hvor jeg blev modtaget af Per Rasmussen, der meget venligt kørte mig til Gudhjem, hvor jeg havde en del timer til at indlogere mig og kigge på byen.

Gudhjem er en attraktiv by og kan anbefales, der går færger til Christiansø. Jeg begyndte at få lidt dårlig samvittighed her, da menneskemængden var enorm, og færgerne til Christiansø var totalt overfyldte, nok på grund af regeringens beslutning om gratis færger.

Gratis færger til Christiansø virker jo latterligt. Men måske også andre tiltag om ½ entre til diverse museer, nu når man skulle forhindre folk i at samles. Det er selvfølgelig efterrationalisering fra min side, da jeg mente alt burde være i orden. Men beslutningen om at lukke detailhandel er også dybt underlig, hvad sker der så, folk stimler sammen i f.eks. Bilka og Føtex, små forretninger går konkurs og de store supermarkeder tjener stort og udgør endnu større smittefare. Man snakker meget om død med Corona, men ikke på grund af Corona. Man undlader at snakke om død på grund af Corona, men uden Corona (f.eks. kræft patienter der ikke er blevet undersøgt/behandlet). Men nu skal det ikke handle om Corona

Turneringen

Til turneringen. Til min overraskelse var jeg på papiret næstfavorit, efter den mangfoldige Bornholms mester Rune Andersen. Fra Nørresundby deltog også Poul Erik Nørgaard, der havde overnatningsmulighed hos Bornholms bedste spiller, Jens Kristiansen i Rønne. Når jeg skriver ”også”, var det fordi, jeg faktisk havde meldt mig som Nørresundby spiller, men DSU’s turneringssystem kan åbenbart ikke håndtere dobbelt medlemskab. Der var 44 deltagere, heraf 13 mesterspillere. Der var 4 der trak sig undervejs. Alt i alt en velorganiseret turnering.

Eftersom jeg ikke spiller specielt meget, var jeg ret spændt på at finde ud af, hvor jeg stod spillemæssigt. Det skulle vise sig, at det ikke var specielt godt, men heldigt.

Partierne

Runde 1: Tommy Nielsen-Hans Hagen 1-0
En udmærket 2. klasse spiller, og rart at starte på denne måde efter rejsen til Bornholm. Åbning var d3+De2 mod fransk. Ikke noget jeg vil spille mod stærkere spillere. Jeg fik hurtigt overtaget til trods for nogle småfejl fra min side. Efter små 20 træk var sejren en realitet. Poul Erik vandt over Torben Petersen, Ringsted.

(Klik på et teksttræk, og et diagram popper op. Gennemspil med musen eller piletasterne.)

Runde 2: Svend Steenstrup-Tommy Nielsen 0-1
Svend blev mesterspiller under turneringen. Mit indtryk var, at han var en smule underratet. Ganske sympatisk komplimenterede han mig for min slutspils teknik efter partiet. Men det var i dette parti en overdreven ros. Åbningen var Hollandsk. Jeg fik en stor fordel efter åbningen, men det lykkedes mig at smide den væk. Men omkring træk 27 fik jeg afviklet til et slutspil, som jeg ikke alt for præcist førte til gevinst. Poul Erik vandt over Flemming Borg, Enkeltmedlem.

Runde 3: Tommy Nielsen-Rune E. Andersen 1-0
Denne Rune er en anden en Bornholmsmesteren, tror nok han kommer fra Bornholm, men spiller for Brønshøj. Det blev et rodet parti, hvor jeg var ganske tæt på at give op, da jeg fuldstændig havde mistet over blikket. Rune ofrede en officer, og jeg troede, jeg var helt væk. Men stillingen var vist nogenlunde i balance, og jeg kunne ofre officeren tilbage med næsten afgørende fordel, som jeg endte med at vinde. Poul Erik tabte til Michael Olsen, vist nok ufortjent og det var Poul Erik bestemt ikke tilfreds med.

Runde 4: Michael R. W. Olsen-Tommy Nielsen ½-½
Ganske givet en talentfuld spiller, men gider vist ikke rigtig skakken. Jeg stod tykt til gevinst efter åbningen, og selv efter 2 grove fejl fra min side blev det remis. Der er 2 ting der slår mig her. Den ene er at min første fejl var lidt lig den jeg lavede mod Tomas Hutters i divisionsturneringen 2006/2007, men i dette tilfælde nok uden betydning, men underligt. Den næste fejl var den samme som jeg lavede både mod Jakob V. Glud og Nicolai V. Pedersen også i 2006/2007.

I disse 2 tilfælde lod jeg mig påvirke af måden mine modstandere opførte sig på, efter at de stod til tab. Mod Jakob og Nocolai aner jeg simpelthen ikke, hvordan jeg undgik at vinde. Måske er en forklaring, at i 2006/2007 spillede jeg stort set alle runder, efter at jeg var kommet direkte hjem fra Asien, men jeg har åbenbart en svaghed med at blive lullet i søvn.  Poul Erik vandt over Verner Christensen, Solrød.

Runde 5: Tommy Nielsen-Jens Peter Mejlvang ½-½
Jeg havde håbet at skulle møde Bornholmsmesteren, men denne ære tilfaldt Michael Olsen, og partiet har været bragt i skakbladet, en ikke særlig fortjent sejr efter min mening. Jeg var nok frustreret efter partiet mod Michael, så jeg gik fra start blot efter en ½, nok en lidt dum holdning. Så efter Aljechins åbning  skete der ikke meget i partiet.

Det positive var, at jeg fik en hyggelig aften med Lars Wilton, hvor vi fik en middag i Gudhjem. Lars med Sol over Gudhjem, som han havde set meget frem til.  Lars havde en noget skuffende turnering. Han er i øvrigt meget aktiv med skakken i Esbjerg. Poul Erik vandt så vidt jeg kunne se et fint parti over Klaus Nielsen, Furesø.

Runde 6: Poul Erik Nørgaard-Tommy Nielsen 0-1
Igen havde jeg håbet på en anden modstander. Det blev en rolig åbning, som var nogenlunde i balance. Men i træk 18 havde jeg et træk der pressede hvid 18.-, f4. Det gav stor fordel, som det lykkedes mig at smide væk. Poul Erik tilbød remis på et tidspunkt. Jeg var faktisk tæt på at tage imod, men havde nok en mikroskopisk fordel, som det lykkedes mig at udnytte ved at få afviklet til et slutspil med god springer mod dårlig løber.

Poul Erik spillede en udmærket turnering og var særdeles uheldig mod Michael Olsen, men også en smule mod mig. Han endte på en delt 5. plads og vandt lidt rating. I øvrigt kom Poul Eriks datter med hans 2 børnebørn under dette parti. Der er et skønt billede af dem i skakbladet 3/2020 side 23.

Jeg endte så som delt vinder af turneringen. Desværre var der ikke korrektion, hvor min var bedre, da jeg havde mødt begge dem, der blev delt 3 og 4, mens Michael Olsen kun havde mødt en af dem.

Jeg brugte noget tid på at analysere partiet med Poul Erik, hvilket altid er hyggeligt, men missede så den direkte bus til lufthavnen. Så det blev bus til Rønne og taxi til lufthavnen.

Denne gang var det med mellemlanding i Kastrup. Det var skræmmende: en total øde lufthavn med nogle få butikker åbne, der forsøgte at sælge ud af ting, der blev for gamle. Stadig krav om mundbind selvom der var flere 100 meter mellem mig og de nærmeste, selvfølgelig bortset fra boarding og flyrejse. Underlig verden eller rettere tid vi lever i, man prøver at lave regler, men basalt set handler det blot om sund fornuft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.