Xtracon Chess Open 2019

Af Christian Gottschalck

Efter at have deltaget i Xtracon Chess Open på Konventum i Helsingør i dagene 20.– 28. juli er jeg nu atter tilbage i Aalborg. Hjemvendt fra denne den uden sammenligning herligste skakturnering i Danmark overhovedet!

Deltagerantallet var i år på 368 spillere, der kom fra hele verden, og rigtigt mange af disse var gengangere fra tidligere – ganske som jeg selv, der var med i Helsingør for femte år i træk. Turneringen vandtes af den kun 13-årige inder, GM Rameshbabu Praggnanandhaa, der med sin elorating på 2540 stillede til start som nr. 21; men som sensationelt tog 1. pladsen med 8½ point, et halvt point foran de nærmeste forfølgere!

Fra Nørresundby Skakklub deltog foruden jeg selv Jens Jørgen Christiansen og Pia Nielsen. Sidstnævnte var med for første gang, og hun scorede hæderlige 2 point mod en gennemsnitsrating hos modstanderne, der lå hele 407 over hendes eget tal på 1180, hvorfor Pia kunne drage fra turneringen 38 ratingpoint rigere, end da hun ankom. Jens Jørgen Christiansen, der har været med mange gange tidligere, scorede 5,5 point. Lidt over den forventede score og en positiv ratingtilvækst på 6. Jens Jørgen slog i 1. runde det engelske stortalent, Harry Zheng, der endnu ikke er fyldt 10 år; men som alligevel i fineste stil overvandt flere mesterspillere på sin vej og med sine 4½ point fik en ordentlig pose elorating på hele 129 point med sig hjem! Hvis den unge Harry fortsætter i det tempo, kunne man let forestille sig, at Jens Jørgen på et tidspunkt vil komme til at mindes netop denne sejr med særlig glæde!

For mit eget vedkommende blev turneringen en pose blandede bolsjer. Jeg mødte spillere, der i gennemsnit havde 254 ratingpoint mere end mig, hvorfor mine 4 point i slutstillingen udløste en ratinggevinst på 56, og også min elorating fik sig et pænt nyk opad til 1712. Alligevel er jeg ikke ganske tilfreds, da det i runde 4 og 6 lykkedes mig at forvandle klart vundne stillinger til halve point, og jeg i runde 5 forærede min færøske modstander hele pointet i en tyk remisstilling. Mine 3 gevinster ser jeg dog tilbage på med en vis tilfredshed; ikke mindst sejren med Hvid over Tommy Christensen (1908/1871) i 2. runde. Vi kommer ind i stillingen efter Sorts 21. -, Se4?

Her trak jeg 22. Lb5, der jo både truer springeren på e4 og tårnet på e8. Sort parerer med 22. -, Sc6, og jeg spillede det udmærkede 23. Dh4, som Sort burde have besvaret med 23. -, Sd6. Det kom imidlertid ikke til ham, og i stedet fulgte 23. -, Td6?? 24. Tae1, g5?

 

 

 

25.Txe4!, gxh4? 26. Txe8+, Kg7 27. Sf5+, Kg6 28. Tg8+, hvorpå Sort opgav. På 28. -, Kh5?? følger 29. Le2+ og mat, og på 28. -, Kf6 sker 29. Sxd6+, og Sort er fortabt.1 – 0.

 

I forbindelse med velkomstceremonien umiddelbart før turneringens begyndelse afholdtes en kort mindehøjtidelighed for den tidligere formand for Dansk Skak Union, Lars-Henrik Bech Hansen, der efter nogen tids sygdom afgik ved døden d. 25. Juni 2019 kun 61 år gammel. Blandt meget, meget andet var Lars primus motor ved Xtracon Chess Open (tidligere Politiken Cup), og vi er rigtigt mange, der står i taknemmelighedsgæld til ham for det kæmpe arbejde, han gjorde for at udvikle og fastholde den succes, som denne, Danmarks største skakbegivenhed, har været gennem de sidste mange år.

Turneringen, som jeg altså kan anbefale på det varmeste, finder næste gang sted i perioden 18. – 26. juli 2020, og jeg håber inderligt, at den – til trods for Lars’ alt for tidlige bortgang – vil fortsætte i mange år frem!

Xtracon

Lars-Henrik Bech Hansen mindes i stilhed under åbningsceremonien lige før turneringsstart. Fra venstre i forreste række er det: Erik Bremer, Mette Dalsgaard Larsen, Christian Gottschalck, Jens Hartung-Nielsen, Morten Jannik, Richard Lilja og Henrik Mølvig, der foruden selv at deltage er chef for IT – firmaet, Xtracon, som siden 2016 har været turneringens hovedsponsor.

For yderligere resultater og anden information om turneringen henvises til dette link: www.xtraconchessopen.dk
Fotos: SjakkTromsø og Sigfred Haubro

Diagrammer er hentet ved hjælp af 365chess.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.