Til Moskva

Turen til Moskva den 25. august foregik med DFDS-skib til Helsingfors, hvor vi bordede et tog, der i løbet af halvandet døgn skulle bringe os til Moskva. Da vi kom til den russiske grænsestation Viborg, blev toget tømt for skakspillere, og vi blev budt ind på stationen til vodka og russisk kaviar og taler og hyldest. Jo, det var glade dage før invasionen i Ungarn (november 1956).

Basilika

Togturen til Moskva var langsommelig og uinteressant. Der var ikke meget at kigge på ud af vinduerne andet end skov og af og til en lille landsby og jernbanestation.

Vi nåede til Moskva ved middagstid og blev indkvarteret lige ved Den røde Plads på det kæmpemæssige hotel Moskva. Vi fik en russisk tolk, men vores non-playing captain Harald Enevoldsen talte selv glimrende russisk.

Der var 34 deltagende nationer, som blev stillet op i 4 forgrupper. 3 fra hver gruppe skulle i A-finalen. Vi kom i gruppe med Jugoslavien, Israel, Holland, Østrig, Frankrig, Mongoliet og Skotland.

Det danske hold bestod af Bent Larsen på førstepladsen – han spillede alle kampene. Dernæst Christian Poulsen, Eigil Pedersen, Aage Ingerslev, Axel Nielsen og Jens Enevoldsen. Jens ville gerne spille på sidstepladsen. “Der kan man lave en frygtelig masse points”, mente han!

Vi lagde ud mod Jugoslavien. Bent spillede en pæn remis mod sit senere yndlingsoffer Gligoric. Eigil spillede mod Matanovic og nåede hængeparti i en vistnok teoretisk remisstilling, som har stået mange gange i Skakbladet:

Jeg selv havde ikke spillet min sicilianer mod Ivkov godt, men her havde jeg chancen:

Næste runde mod Frankrig blev en kæmpeskuffelse. Vi burde slå dem. Bent spillede mod Muffang og var i vanskeligheder, men kom i slutspil og vendte det til sejr ved opfindsomt spil. Men Axel Nielsen og Jens Enevoldsen tabte et par dårlige partier.

I tredje runde mod Skotland blev det 3-1. Men Bent tabte sit eneste parti ved OL til Fairhurst. Han var gram i hu bagefter.

Men herefter gik den lige vej mod stormesterresultatet.

Index * Forrige side * Næste side

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.