1962-74
I sæsonen 1962/63 startede divisionsturneringen. Hidtil havde provins- og hovedstadshold ikke spillet sammen i en landsdækkende turnering, men spillet hver sin.
Provinsholdene spillede tidligere efter et møjsommeligt cupsystem, først en amtskredskamp (der var flere amter dengang) og dernæst en hovedkredskamp, hvor vinderne af de enkelte klasser gik videre til finalen: Provinsmesterskabet.
Det var slut nu for topholdenes vedkommende, og selvom man det første år kun spillede med 6-mandshold, betød det forøgede rejseudgifter, og klubben måtte forhøje kontingentet.
I byturneringen 1963 blev den 15-årige Per Grevlund nr. 2 i mesterklassen og kvalificerede sig til næste års pokalklasse. Den også 15-årige Svend Pedersen vandt 1. klasse med 7/7.
Klubbens 1.hold vandt 3.division og rykkede op i 2. Samtidig blev divisionerne udvidet fra 6 til 8 hold, og mesterrækkeholdet rykkede op i 3. division.
I 1964 er medlemstallet 59 seniorer og 10 juniorer. Klubben får afslag på en ansøgning til Nørresundby Kommune om tilladelse til at benytte Skansevejen Skoles beskyttelsesrum som spillelokale. Kommunen var bange for konsekvenserne ved at holde åbent til kl. 24 samt at tillade tobaksrygning.
Svends gennembrud
NS vandt Nordjysk Pokalturnering i 1965.
I årene 1965-67 var Svend Pedersen med i flere internationale juniorturneringer: I Schweiz, hvor han blev nr. 3 med 7/11 efter bl.a. Musil, Jugoslavien, den lille ungdomsolympiade i Haag, Holland, hvor han spillede på hold med Jørn Sloth, Erik Bang og Henrik Sørensen og Junior-VM i Barcelona, Spanien, hvor han blev nr. 14 af 30.
I en juniorturnering i Holland, den 5. internationale Niemeijer-turnering 1967, kvalificerede han sig til A-finalen. Han sluttede ganske vist sidst, men vandt følgende parti, og modstanderens navn er temmelig kendt i dag. Svend kommenterede partiet til Skakbladet:
Modstanderen? Ja, det var såmænd Jan Timman fra Holland.
Det lidt uskarpe foto er en forstørrelse fra et gruppebillede i turneringsbogen.
Lokaleskift og medlemskrise
I 1966 varslede Sømandshjemmet huslejeforhøjelse fra 800 til 1600 kr. årligt, så klubben skiftede lokaler til “Folkets Hus”, hvor huslejen var 1000 kr. årligt. Kontingentet var 15 kr. i kvartalet, men blev hævet til 20 kr.
Anders Norre afgik ved døden den 2.8.1966. Han havde været i bestyrelsen siden 1935 både som bestyrelsesmedlem, kasserer og formand. En utrættelig arbejdskraft.
Klubben skifter spilleaften fra mandag til torsdag i 1967. Medlemstallet var nede på 39 – incl. 4 juniorer. I 1968 var medlemstallet faldet til 30 seniorer og 3 juniorer.
Man mente, at den dalende tilslutning hang sammen med for dårligt spillelokale, men en ansøgning til kommunen om lokalehjælp blev afslået.
Svend Pedersen og Per Grevlund flyttede til Århus for at studere.
I 1969 trådte den nye fritidslov i kraft, og det gav bedre muligheder for at få spillelokaler på byens skoler, og man fik omsider plads på Skansevejen Skole.
I 1970 blev Erik Pedersen igen bymester og vandt dermed pokalen til ejendom. Erik Pedersen blev også klubmester og vandt også denne pokal til ejendom. Siden har man spillet uden pokal, men med forhøjet præmie.
2. division igen
I sæsonen 1970/71 rykkede klubben igen op i 2. division. Bent Sørensen fra Århus Nordre fik arbejde i Aalborg og meldte sig i Nørresundby.
Bent, der havde landsholdsstyrke, var en kærkommen forstærkning på klubbens førstehold. Året efter vandt han alle 7 partier på 1.bræt, og holdet var tæt på at rykke op i 1. division, men blev kun nr. 2.
Oprykningen måtte vente et år, og i 1973 lykkedes det: divisionsholdet vandt 2. division. Det nye medlem, Jørgen Jørgensen, vandt alle 7 partier og fik et skakur af Unionen.
Ole Holmsgaard blev formand igen, og det gik igen bedre med medlemstallet.
Debut i 1.division
Den første sæson i 1.division gik det galt. Før de to sidste runder lå holdet på 6.pladsen, 1½ p. foran Gentofte og 2 p. foran Øbro. I den sidste kamp kunne man tåle et 4½-3½ nederlag til Øbro, men tabte 5½-2½ og måtte med Gentofte ned i 2. division.
Lidt om overnatning
Dengang som nu kunne unionens overnatningstilskud ikke dække de faktiske udgifter, så holdkaptajn Erik havde lagt et stort arbejde i at finde det billigst mulige hotel.
Det lå i et af Københavns nedslidte kvarterer, hvor de lokale kvinder traditionelt mødes på fortovet og holder øje med opgangene, men når vejret som i denne weekend var koldt, havde de for skik at samles i hotellets foyer.
Hotellet hed “Globus” eller noget lignende altfavnende, men “Vulcan” havde været mere passende – især fordi det brændte få uger efter.
Holdkaptajnen kendte historien om Lots hustru, og Nørresundbys hold har siden boet på missionshotel, når det var i København. “Hebron” er ikke så gæstfri overfor de lokale, og indtil for få år siden skulle man foruden navn, adresse og fødselsdato også opgive beskæftigelse.
Når Ingerslev sagde “læge”, var der gerne et tvivlende øjekast til læderjakken og buskadset, lyden kom fra – især hvis Børge Pedersen stod ved siden af og så skummel ud. Men hva’, vi kom jo fra Jylland.
I anledning af klubbens 40 års jubilæum fik man Bent Larsen til at spille urmatch og simultan. Sponsor var ejendomsmagnaten Thorkild Kristensen. Medlemstallet var nu 33 seniorer og 5 juniorer, og på generalforsamlingen blev Emil Pedersen udnævnt til æresmedlem.
Klubblad igen
I oktober 1974 udkom der så et klubblad igen efter 28 års pause. Bladet blev døbt “En Passant”, og det hedder det den dag i dag. Redaktøren, Svend Pedersen, valgte at introducere bladet med nedenstående opgave, hvor temaet naturligvis er en passantslag:
Knud Hannemann, Skakbladet 1938
1. præmie i DSK’s 13. tematurnering.
Hvid trækker og sætter mat i 3 træk:
1.c4 truer 2.Tb5 mat
…bxc3 ep 2.b4 axb3 ep 3.Sxb3 mat
…dxc3 ep 2.d4 exd3 ep 3.Sd3 mat
…d5 2.exd6 ep g5 3.fxg6 ep, mat
…g5 2.fxg6 ep 3.exd6 ep, mat
Opgaven blev valgt af Per Grevlund. Per interesserede sig meget for problemskak og var (er) selv en anerkendt komponist.